About

Meer weten over dit platform?

Wat is Digiwijsheid.nl?

Digiwijsheid.nl is een informatieve en interactieve website over digitale geletterdheid. Het is een startpunt voor iedereen die aan de slag wil met digitale vaardigheden van kinderen. Informatie en nieuwe inzichten rondom digitale geletterdheid vind je bij Verhalen. Hier lees je over Big Data, tracking pixels, cookies – technologie die niet meer uit ons leven is weg te denken. Het uitgangspunt is dat als je écht onderwijs wilt geven over de digitale wereld, je die eerst een beetje moet begrijpen. Hopelijk helpen deze artikelen daarbij.

Niet bij alle lessen met digitale geletterdheid zijn ingewikkelde materialen nodig; denk maar eens aan een werkstuk maken in Word. Toch is er in het onderwijs veel interesse om met tastbare materialen te werken. Vanuit de ontwikkeling van jonge kinderen valt daar zeker wat voor te zeggen. Als je aan de slag wilt met programmeren, techniek of maakonderwijs ontkom je er haast niet aan om iets van lesmateriaal aan te schaffen. De reviews die je leest onder Lesmaterialen helpen je kiezen. Heb je al ervaring met het lesmateriaal, dan kun je jouw ervaringen heel eenvoudig delen en andere leerkrachten op weg helpen met tips en lesideeën. 

Digiwijsheid.nl is een platform voor en door onderwijsprofessionals! 

Digiwijsheid
Kennis is nog
geen wijsheid.
- Arthur Schopenhauer

Wie ben ik?

Ik ben Rick Venmans, ruim 10 jaar werkzaam in het basisonderwijs en regelmatig bezig met het uitproberen van digitale toevoegingen aan de normale lessen. Mijn interesse voor de digitale wereld is me met de paplepel ingegoten. Van jongs af aan stond er al een computer in ons huis en leerde ik omgaan met programma’s die toen nog ingelezen moesten worden vanaf een cassettebandje met enen en nullen. Bij elke grote ontwikkeling – Pentium PC, internet, e-mail – was ik er als de kippen bij.

Nog steeds ben ik nieuwsgierig naar nieuwe technologieën: ik heb zelfs een aantal universitaire modules van Informatica afgerond. Mijn passie voor het onderwijs is blijven bestaan. Daarom volg ik momenteel de master Onderwijswetenschappen. Met deze kennis en mijn ervaring als ict-er in het onderwijs schrijf ik in mijn vrije tijd blogs en reviews die anderen verder kunnen helpen.

Waarom Digiwijsheid?

Sinds de introductie van de term ‘digitale geletterdheid’ ben ik aan het zoeken naar een praktische aanpak hoe je deze vaardigheden in kunt zetten in het onderwijs. Dat blijkt nog niet zo eenvoudig. Er is niet zoiets als een blauwdruk met ‘zo doe je dat’. Eerder was er sprake van versneld invoeren van digitale geletterdheid in de kerndoelen in het basisonderwijs. Het ziet er nu naar uit dat dit vanaf 2026 zal worden. Natuurlijk: veel scholen besteden al jaren aandacht aan digitale vaardigheden. Toch is het goed om kennis te nemen van leerinhouden van het SLO. Het geeft structuur en het helpt je om de keuzes te maken die bij jouw school passen. Gevoed door alles wat ik ben tegengekomen uit publicaties en uit mijn professionele netwerk is het idee ontstaan om Digiwijsheid.nl op te starten.

Mijn missie: Ik wil dat kinderen begrip hebben van digitale technologie, zodat zij betere keuzes kunnen maken. 

Dit draag ik uit tijdens mijn werk, maar ook thuis met mijn eigen kinderen. Deze website is het mooie resultaat van persoonlijke interesse en professionele ervaring. 

Ik wil dat kinderen begrip hebben van digitale technologie, zodat zij betere keuzes kunnen maken.

Contact

Mis je een onderwerp op deze website of zie je foutje, laat het me weten via onderstaand formulier.  

    Door op verzenden te drukken ga je akkoord met het opslaan van jouw emailadres op deze website. Ik gebruik dit mailadres alleen om een bericht te beantwoorden en geef het niet door aan andere instanties.