Basicly is een online platform waarmee je digitale geletterdheid op gestructureerde wijze in kan zetten. Het platform kan gebruikt worden in het basisonderwijs en in klas 1-2 van het VO. Basicly biedt aantrekkelijke content, vraagt weinig van de leerkracht en benadert digitale vaardigheden als middel om bij verschillende vakken in te zetten. Het platform richt zich op de vier domeinen van digitale geletterdheid: ict-basisvaardigheden, mediawijsheid, informatievaardigheden, computational thinking. Hoe werkt dit precies?
Lesdoel
Met Basicly werk je aan alle vier de domeinen van digitale geletterdheid: ict-basisvaardigheden, mediawijsheid, informatievaardigheden, computational thinking. Daarnaast dragen de lessen bij aan de volgende 21e eeuwse vaardigheden:
- Creatief denken: kinderen werken aan verhalen, brochures, presentaties
- Problemen oplossen: kinderen krijgen een grote opdracht die opgedeeld is in kleinere opdrachten
- Samenwerken: kinderen leren om een team te maken
Eigenschappen Basicly
Voorheen kon je bij Basicly kiezen voor gratis variant en een betaalde variant. De extra’s zaten hem in de complete leerpaden zodat je heel voorgestructureerd aan de SLO-doelen digitale geletterdheid kunt werken, school- en klassenmanagement, leerlingaccounts en professionalisering van de leerkrachten.
Vanaf januari 2020 is de gratis variant opgeheven en kun je bij Heutink een licentie aanschaffen. Je hebt dan een gratis proefperiode van 3 maanden die je aan kunt schaffen per school. Bedenk dus eerst goed of er meerdere leerkrachten in jouw team bereid zijn om Basicly uit te proberen. Hoe krijg je anders jouw team mee?
Maar ook zonder licentie is Basicly een aanrader. Via de bibliotheek is een aantal instructiefilmpjes voor kinderen beschikbaar waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe zij een Word document (Office) of Google document (G-Suite) kunnen bewerken. Voor leerkrachten die lichtelijk in paniek raken als alle kinderen jou verwachtingsvol aankijken met een laptop voor hun neus is dit natuurlijk een uitkomst. Heel fijn dat Basicly deze filmpjes ter beschikking stelt.
Wat zit er in het pakket als je voor een licentie gaat?
- eerste 3 maanden gratis
- complete leerpaden waarmee je aan de SLO-doelen digitale geletterdheid werkt
- individuele leerlingenaccounts
- school- en klassenmanagement
- basistraining voor het team
- professionalisering ter ondersteuning van leerkrachten en docenten
- € 179,95 per leerkracht voor een jaarlicentie
Tips om snel te starten met Basicly
1. Begin eenvoudig, bijvoorbeeld met de instructiefilmpjes om met Word of Google Documenten te starten. Ga naar https://app.basicly.co/bibliotheek/ zodat je een indruk krijgt.
2. Als je de proefperiode in wilt laten gaan, spreek dan af welke collega’s mee doen en gaan uitproberen want alleen is maar alleen. Is er een groepje pioniers op jouw school of heb je jouw hele team al overtuigd?
Licentie aangeschaft?
1. Begin eenvoudig, bijvoorbeeld met deze leskaarten:
- groep 1/2: ‘Wat is een computer?’ – Aan de hand van een video en een praatplaat ontdekken kinderen wat we allemaal ‘computer’ noemen.
- groep 3/4: ‘Mens of computer?’ – Hierbij denken de kinderen na over emoties, rekenkracht, kijkvaardigheden van mensen, computers en robots.
- groep 5/6: ‘Kijkwijzer’ – Als kijkvoorbeeld kun je bijv. met boeken, posters of websites werken.
- groep 7/8 en VO: ‘Niet jatten maar samenvatten’
2. Bevallen de leskaarten, kies dan eens een lespad.
Hoe integreer je Basicly in je bestaande lessen?
Het platform biedt veel mogelijkheden en uitgebreide lessenreeksen. Maar, passen deze lessen nog in je lesrooster? Als je de lessen wilt combineren, is het even puzzelen en zoeken. Een aantal suggesties voor het integreren van lessenreeksen:
- taal / begrijpend lezen: Mindmap, Online zoeken, Niet jatten maar samenvatten, Woordenspeurtocht
- wereldoriëntatie / thematisch werken: presentaties maken met Prezi, Keynote, Google Presentaties, App ontwerpen op papier en online
- creatief: Maak je eigen logo
- sociaal emotioneel: Groepjes/teams maken, Mediawijsheid, Kan een robot ook je vriend zijn?
Aan de slag
Doordat je in de bibliotheek de beschikking hebt over goede instructiefilmpjes, kun je snel aan de slag. Wil je digitale vaardigheden echt gestructureerd aanbieden en zelfverzekerder voor de klas staan dan is een licentie wellicht een betere optie. Nogmaals: doe dit niet alleen. IT’s a team effort.
Heb jij tips of ideeën?
Laat een reactie achter en help anderen op weg!