De Bee-bot is een eenvoudig te programmeren robot in de vorm van een bij. Door het uitnodigende uiterlijk is het een van de meest vriendelijke robots om te zien en dat maakt dat kinderen de Bee-bot willen aanraken en uitproberen. Als leerkracht is de Bee-bot eenvoudig in te zetten in de klas. Ook als je de Bee-bot al een aantal keer hebt ingezet kun je eindeloos variëren en differentiëren, ook in groep 8!
Lesdoelen van de Bee-bot
Opdrachten met de Bee-Bot dragen bij aan het oefenen van:
- logisch denken
- probleemoplossende vaardigheden
De leerlingen maken een plan, testen en evalueren en wijzigen het programma als dat nodig is. Jonge kinderen oefenen hiermee bovendien hun rekentaal (naar voren, achteren, links, rechts, een kwart draaien). Strategieën die vooral door kinderen gebruikt worden zijn:
- tijd nemen om na te denken
- een probleem doelmatig aanpakken
Eigenschappen van de Bee-bot
- Te programmeren tot 40 stappen
- Robuust ontwerp
- Geluiden en lichtsignalen ter bevestiging van keuzes
- Beweegt in stappen van 15 cm en draait in hoeken van 90°
- Oplaadbaar via USB-aansluiting PC of met laadstation
Tips om snel te starten met de Bee-bot
- Laat de kinderen eerst nadenken en tekenen of opschrijven welke knopjes ze willen indrukken. Dit stimuleert het maken van een plan en reflecteren achteraf. Dit scheelt een hoop frustratie bij wat langere routes… Dit kan gewoon op papier of met voorgedrukte kaartjes. Ga je voor high-tech dan kun je beter een Blue-bot met tactile reader aanschaffen.
- Ben je van plan om meerdere Bee-bots aan te schaffen? Schaf meteen een oplaadstation aan; dat bespaart een hoop tijd en gerommel met snoeren bij het opladen.
- Gebruik de transparante Pocket-mat waar je kaarten in kunt doen. Door de afmetingen van 15 x 15 cm ‘loopt’ de Bee-bot precies naar de volgende kaart. Per doelgroep kun je natuurlijk verschillende kaarten gebruiken. Deze kun je zelf maken of downloaden (zie tip 4).
- Gratis downloads: https://www.b-bot.nl/producten/leskaarten/gratis-downloads/ Hier vind je kaarten voor de transparante Pocket-mat én voor de PVC dobbelsteen met pockets.
- Combineer de Bee-bots met de Bee-bot-app voor op de iPad. Zo wisselen de kinderen af tussen concreet handelen en abstract denken.
Lesideeën voor de Bee-bot
Kleuters
Door kaarten te maken met letters of cijfers kun je de Bee-bot ook gebruiken in een taal- of rekenles. Zie tip 4 hierboven. Hiermee kun je mooi aansluiten bij het thema in jouw klas.
Groep 3/4/5/6
In de middenbouw kun je de leerlingen ook quizvragen laten beantwoorden door naar het goede antwoord te ‘navigeren’. Het tempo van antwoorden ligt dan natuurlijk lager, maar het stimuleert wel het overleg in het groepje omdat er eerst over het goede antwoord nagedacht wordt. Zo werk je vakoverstijgend. Misschien vraag je je af: Kan de Bee-bot ingezet worden als automatiseringsoefening, zoals de tafels? Ik denk dat je je af moet vragen hoeveel tijd er effectief gerekend wordt en wat het eigenlijke doel is van de activiteit.
Groep 7/8
In de bovenbouw kun je prima met Bee-bots werken. Laat leerlingen zelf een route bedenken over de vloer tussen de tafels en stoelen. Eerst moeten ze natuurlijk stapjes van 15 cm uitdenken… Ook kan je een pen of stift bevestigen aan de Bee-bot. Zo kunnen jouw leerlingen een tekening bedenken en maken: techniek en creativiteit komen zo mooi samen!
Nog meer leuke lesideeën vind je op https://klasvanjuflinda.nl/recensies/educatief-speelgoed/16651/bee-bot-lessuggesties/
Ben je al enthousiast?
Door het vriendelijke uiterlijk, de eenvoudige bediening en de mogelijkheden om te variëren en te differentiëren is de Bee-bot bij uitstek geschikt voor gebruik in het basisonderwijs. Het is niet moeilijk (en ze steken niet). Heb je een of meerdere Bee-bots op school dan hoop ik dat deze review je heeft geïnspireerd om (weer) te beginnen of verder te gaan. Nog geen Bee-bots op school en eerst uitproberen? Denk eens aan een school van jouw schoolbestuur of in de buurt waar je hem kunt lenen. Als je jouw klas enthousiast aan de klas ziet, is het nog maar een kleine stap om tot aanschaf over te gaan.
https://www.bol.com/nl/p/bee-bot-oplaadbare-robot
https://www.b-bot.nl/producten/
http://www.debeebotwinkel.nl/accessoires
Kijk ook eens bij de leverancier TTS (UK) voor de nieuwste accessoires:
https://www.tts-international.com/early-years/ict/programming/
Heb jij tips of ideeën?
Laat een reactie achter en help anderen op weg!