Wil je snel en eenvoudig met digitale vaardigheden aan de slag? De digi-doeners van FutureNL maken het je heel makkelijk: “FutureNL gelooft dat alle Nederlandse kinderen nu digitale vaardigheden moeten ontwikkelen […] vooral zodat ze de wereld van vandaag en morgen kunnen begrijpen én maken.” De gratis lessen wekken de interesse en prikkelen de fantasie. Bovendien kun je met de duidelijke lesbeschrijvingen zó aan de slag. Maar er is meer. Zo kun je een gastles aanvragen waarin een professional uit het bedrijfsleven vertelt over de invloed van technologie en de leerlingen leert programmeren in Scratch.
Doelen van de lessen
Alle lessen die door FutureNL worden aangeboden staan volledig in het teken van digitale geletterdheid. Van elk van de vier domeinen is een leerlijn beschikbaar die gebaseerd is op die van het SLO. Hieronder zie je de structuur van de leerlijn.
computational thinking | probleemformulering en -decompositie gegevens verzamelen, analyseren en visualiseren automatisering algoritmes en procedures parallellisatie abstractie simulatie en modellering |
ict-basisvaardigheden | basisbegrippen ict infrastructuur en technologie standaard ict-toepassingen creëren en publiceren van media veiligheid |
informatievaardigheden | informatieprobleem formuleren zoekstrategieën bepalen verwerven en selecteren van informatie verwerken en presenteren van informatie evalueren en beoordelen van resultaat en proces |
mediawijsheid | medialisering van de samenleving functies van media invloed media op werkelijkheid veilig omgaan met media en sociale netwerken reflectie op (eigen) mediagebruik |
De uitgewerkte lessen zijn gekoppeld aan een niveaugroep zodat eenvoudig een geschikt onderwerp kunt kiezen. Voor de complete leerlijn, kijk je op het leskanaal bij LessonUp.
Eigenschappen van lessen van FutureNL

- digi-doeners (via LessonUp): kant-en-klare lessen waarin vaak praktisch aan de slag gaat. Veel lessen of lesonderdelen zijn trouwens unplugged, dus zonder computer of internet.
- losse lessen per domein (via LessonUp): sommige lessen zijn geclusterd (deel 1, deel 2…) zodat je zelf een lessenserie kunt samenstellen. Met de meeste lessen werk je heel expliciet aan de domeinen van digitale geletterdheid.
- Expeditie Micro:bit, zie de beschrijving onder lesmaterialen
- CodeUur: een vrijwillige professional uit het bedrijfsleven geeft een gastles over programmeren met Scratch. Voor PO groep 7/8 en VO klas 1/2.
Tips om snel te starten met de lessen van FutureNL
- Schrijf je in voor de digi-doeners. Je krijgt elke schoolweek op vrijdag de nieuwste digi-doener in je mailbox. Deze sluiten aan bij actuele thema’s zoals ‘zomervakantie’, ‘kinderboekenweek’ en ‘sinterklaas’. De digi-doeners bestaan uit werkbladen, leerkrachthandleiding en slides voor op het digibord. Gewoon doen!
- Als je gebruik maakt van Gynzy is helemaal makkelijk om te beginnen: in Gynzy kun je de digi-doeners eenvoudig openen en meteen beginnen. Lees hier hoe.
- Plan een gastles om met CodeUur aan de slag te gaan. Dit kost je bijna geen tijd en de kinderen kunnen vragen stellen aan een echte programmeur of bitcoin-specialist. Voor de les met Scratch heb je een laptop / Chromebook nodig per tweetal. Ga naar aanvragen voor PO, VO en pabo.
- Wil je – samen met jouw klas – meer weten over Kunstmatige Intelligentie, volg dan de nationale AI-cursus. Voor PO én VO zijn er 5 lessen beschikbaar waardoor je een mooi afgerond geheel hebt; handig als project. In de eerste les ga je het gesprek met de klas aan over de sociale aspecten: ‘Kun je bevriend raken met een robot’? In de volgende les gaan kinderen een gesprek bedenken zoals een computer dat zou kunnen voeren, de Turingtest. Naast het praten over kunstmatige intelligentie komen er regelmatig leuke, informatieve filmpjes voorbij. Let op: In deze lessenserie maken de leerlingen kennis met AI, maar wordt er minder gedaan of gemaakt.

Aan de slag
Wil je op een laagdrempelige manier aan digitale geletterdheid werken, dan is het goed om de de digi-doeners van FutureNL in je repertoire op te nemen. Het is ook zeker de moeite waard om een gastdocent uit te nodigen, bijvoorbeeld in groep 8.
Als je met de hele school aan de slag wil, dan is er nog de mogelijkheid om een (gratis!) workshop te laten verzorgen. Of je nou meer of minder ervaren bent, iedereen heeft een inkijkje gekregen in hoe je digitale vaardigheden in je lessen kunt inbrengen. Gewoon doen!
Schrijf je nú in voor de wekelijkse digi-doeners via de website van Future NL.
Heb jij tips of ideeën?
Laat een reactie achter en help anderen op weg!
FutureNL
Voordelen
- compleet lespakket met lesbrief en werkbladen
- gekoppeld aan gangbare thema's zoals kinderboekenweek
- veelal unplugged lessen
Nadelen
- doorlezen van de lesbrief kan even wat tijd kosten
- sommige digidoeners zijn meer digipraters
- enorm veel aanbod: dit kan de eerste keren overweldigend overkomen