Big data in China

Big data is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. In je dagelijkse handelen merk je er misschien niet heel veel van. Veel grote tech-bedrijven kunnen niet meer zonder. Ook overheden willen steeds meer informatie verzamelen over hun inwoners. Dit artikel gaat specifiek over China omdat zij de kroon spannen als het gaat om verzamelen van data voor eigen gewin.

Big data voor surveillance

Een goed voorbeeld van Big data zijn de miljoenen videocamera’s in China die het gedrag van inwoners continu registreert. Goed voor de criminaliteit wordt er gezegd. Een burger met een vlaggetje bij zijn profiel kan binnen 7 minuten opgepakt worden zoals onderstaand filmpje laat zien.

Video: China: “The world’s biggest camera surveillance network” (BBC News).

China gaat nog een stap verder en hangt er een sociaal kredietsysteem aan vast. De data wordt dus niet alleen verzameld, maar ook gebruikt om geautomatiseerde beslissingen te nemen. Bijvoorbeeld als je een lening – zoals een telefoonabonnement – af wilt sluiten. Theoretisch zou je zo dus iemand die een aantal keer door rood is gelopen, telefonisch onbereikbaar kunnen maken, met alle praktische en sociale gevolgen van dien. Dit kredietsysteem wordt mooi weergegeven in onderstaande animatie “Zo straft China burgers met Big Brother-systeem”. (bron: NU.nl)

Video: Zo straft China burgers met Big Brother-systeem (NU.nl)

Wereldwijde informatieverzameling

De Chinese overheid volgt niet alleen hun eigen burgers: wereldwijd volgt zij 2,4 miljoen sleutelfiguren. Zhenzua Data, het bedrijf achter de informatiegaring, noemt het psychologische oorlogsvoering.

Daarnaast waarschuwt de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) voor het gebruik van mobiele telefoons bij vergaderingen over geheime onderwerpen en bij reizen naar China. De MIVD adviseert:

  • laat mobiele telefoons thuis als je naar China reist;
  • stop mobiele telefoons weg in de snoeppot bij vergaderingen over geheime onderwerpen.
    > Lees meer hierover in dit artikel. (NOS, 2020)

Wil je meer weten over Big data, lees dan ook:

Geraadpleegde bronnen



Bedankt voor het lezen en houd de website in de gaten voor meer digiwijsheid.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Marvin

    Goed artikel Rick! Benieuwd hoe jij aankijkt tegen de ontwikkelingen in het Chinees onderwijs. De beelden die overwaaien naar hier schrikken behoorlijk af. Dat zegt niet dat we geen rekening moeten houden met (big) data, maar wel dat we moeten blijven kijken waar en op welke manier dat relevant gebruikt of toegepast kan worden.

  2. Rick

    Dank voor je reactie. Ik probeer tussen al het negatieve nieuws ook te kijken naar de mooie kenmerken van de Chinese cultuur. Qua Big Data staat de Chinese overheid er in elk geval niet fraai bij. Van andere delen van de wereld zijn ook sprekende voorbeelden te noemen, maar daar zijn het vooral de bedrijven die de dienst lijken uit te maken. Of andere overheden houden hun zaken beter onder de pet, dat kan ook. Lees meer hierover: https://www.digiwijsheid.nl/artikelen/wat-moet-je-weten-over-big-data/

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je bekijkt nu Big data in China